Fortsätt till huvudinnehåll

Att släppa tyglarna

När jag som 21-åring väntade vårt första barn kändes allt självklart. Att ta hand om små barn hade jag som storasyster till sex bröder erfarenhet av. 
De skulle inte äta godis på vardagar. De skulle inte hoppa i soffan. De skulle inte kasta maten på golvet. De skulle vara snälla med kompisarna. De skulle inte vara uppkäftiga. De skulle inte sova i min säng (såvida jag inte behövde vaka över febertoppar). De skulle inte gå upp klockan 5 och räkna med lek.

För att undvika ovannämnda finns det en del pedagogiska tricks att ta till. 
Jag tänker inte gå in på hur vi gjorde. För det här med barnuppfostran är individuellt och vilket resultat man får beror på många olika faktorer. Men vi har aldrig haft barn som tjatat om godis på vardagarna. Vi har aldrig haft våra barn sovandes i vår säng. Och de är aldrig (nåväl...) uppkäftiga. Barn älskar att få beröm. Och det finns positiva effekter av rutiner. Så mycket kan jag säga.

Det fungerade kort och gott väldigt bra när barnen var små. Jag och barnens pappa var helt överens om hur vi skulle göra. Och vi höll på våra regler och rutiner.

Men nu. När vår äldsta är 15 år och med rasande fart närmar sig vuxen ålder. Då har han börjat ifrågasätta våra regler. Det är nu han ska bryta sig loss och förbereda sig för vuxenlivet. Och det är nu jag utmanas som förälder. Jag har gett mig ut på en balansgång där jag ska tillåta honom fatta egna beslut men samtidigt leda honom rätt. 

Och jag inser att våra rutiner och regler har börjat luckras upp. Ber han om att få sova i min säng, säger jag ja. Tacksam för att han vill vara nära sin mamma. Vill han äta godis på vardagar så gör han det. Han köper det själv. Med sitt bankkort. Hur han är med sina kompisar vet jag mycket lite om. Han kan vara dryg och ifrågasättande, men är inte uppkäftig. 

Han är liksom redan klar. Han kommer att fatta fel beslut och han kommer att tabba sig. Men han kommer att klara sig bra. Jag har inte släppt tyglarna, men jag har släppt på dem. De ligger löst i mina fortsatt fasta händer. När han slirar kommer jag strama åt. Rycka till lite. Få honom att inse sitt misstag och leda honom in på vägar som tar honom till det jag önskar mest för mina barn. Personlig framgång. Vad det än må vara.


Kommentarer

  1. Så fint skrivet!!!! Kram på dej!

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet! Det här med regler är svårt i tonåren, de börjar ju göra som de vill ändå ;-) Ännu svårare när vi föräldrar inte är riktigt överens... Men det ska nog bli bra folk av dom till slut!
    Kram o ha en bra helg /J

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Jag testar tandblekning

Whitening-tandkräm och tuggummi med whitening-effekt. Ja, det är väl så långt min strävan efter ett bländande leende tagit sig. Att lägga pengar på en tandblekning hos tandläkare har inte funnits i mina tankar. Men så för ett år sen, på Daniells fest , vann jag ett presentkort på tandblekning hos Ali på Tandvårdscentrum. Nu tog jag mig i kragen och bokade en tid.                          Ali Moazzez är chef och tandläkare på Tandläkarcentrum i Linköping. Se vilket vitt leende!                                Vi började med att gjuta formar. Skenorna som jag sen får ska fyllas med blekmedel och placeras på över- och underkäken. När jag sover.  Först överkäken. Sen underkäken. Det tar en minut för geggan att stelna. Sen lirkar dom loss skenan.  Som ni ser är man ju ingen snygging när gjutningen görs. Men oj så vita tänder jag kommer få! Lika vita som Alis tänker jag. Men inte lika vita som Ross i Vänner. Ni kommer självklart få se före- och efterbilder. Men det bli

Blåklint i isbit

På fälten runt vårt hus växer raps och lin. Rapsens gula färg har sedan länge försvunnit och linens blå kronblad yr runt i vinden. Men i dikeskanten växer vår landskapsblomma Blåklint. Den står i full blom och då får man passa på. Jag gör isbitar på löpande band. Till bröllopet. Ja, vi ska gifta oss! Nyp av blommorna med en bit stjälk. Välj de lite större blommorna.  Lägg i blommorna. Fyll med vatten och tryck ned blommorna, som har en tendens att flyta upp. Det går också att fylla upp med hälften vatten och låta blomman frysa fast på botten innan man fyller på resten av vattnet, men det tar längre tid.  De här ska användas som dekoration runt bubbelflaskor till välkomstdrinken. I det lilla bor det vackra, sa en klok man en gång (Ernst K).

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara. I dagarna två har jag vistats på det här slottet... Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet. Här sägs det spöka.                                                                   Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det... Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet.