Fortsätt till huvudinnehåll

Håll för munnen och onanera inte

Mina barn har aldrig klättrat på bord, kastat mat eller sagt något elakt till mig. Åtminstone inte mer än en gång. Men de får fisa utan att gå på toaletten (ja, jag har varit med om barn som måste springa på toan innan), gäspa utan att hålla för munnen och äta med bara gaffeln. 
Jag har liksom alla andra föräldrar gränsdragningar för mina barn. Men vi är olika. Dina barn har fått en uppfostran. Jag har haft min. 
Hur vi gör bottnar kanske i egna erfarenheter eller kunskaper vi skaffat genom att läsa om skimrande exempel i föräldratidningar. Hur vi själva blivit uppfostrade har nog störst betydelse i hur vi agerar mot våra egna arvingar. Vi minns våra föräldrars försök att göra vettiga människor av oss. Vissa metoder var lyckade, andra mindre bra...

Innan första barnet anländer känns allt genomtänkt. Vi ska göra si och så. Vi suger åt oss andras erfarenheter som svampar. Vi hänger på föräldrasidor på nätet och har läst all aktuell forskning. 
Och sen kommer ungen. 
Allt ställs på sin spets. Barnet skriker fyra timmar i sträck, du spiller ut vällingflaskan på golvet samtidigt som grannen ringer på dörren och när du med ansträngande leende berättar att du absolut kan vara med på städdagen så känner du doften av barnbajs. På toppen av allt kräks avkomman och den slemmiga spyan rinner ned över dina nytvättade kläder. Då. Då styrs du av dina känslor och alla goda råd är som bortblåsta. 

Sen följer åldrarna. I början är det lätt. Man slår inte sina kompisar med spaden i huvudet. Kastar inte sand. Bits inte. Då biter mamma tillbaka. Och nåde dig om du säger elaka saker till mig eller andra. Sen lär sig barnen säga nej. Nej, nej, nej. Hela tiden nej. "Tycker du om choklad", frågade jag när tjatet gröpte hål i öronen på mig. "Ne...JO! Du ser ungen min, du kan säga något annat än nej". Ännu ett exempel:

"Sätt på dig overallen! NEJ!" Värdelös metod. 
"Mamma ska gå nu, ska du stanna hemma? NEJ!" Asbra metod. Ungen vill ju egentligen hänga med. "Om du ska följa med måste du sätta på dig overallen". Och overallen togs på. 

I min barndom fick jag lära mig att jag ska behandla andra som jag själv vill bli behandlad. Jag fick som barn lära mig att hålla för munnen när jag nös eller hostade, men inte när jag gäspade. Jag fick lära mig att inte släppa mig bland folk och att jag inte skulle ägna mig åt onani. "Skaffa en man som är bra på det istället", sa mamma. Galet. Det är en metod jag inte valt att härma i min uppfostran av mina egna barn.
 
Men jag var älskad. Jag var kramad. Omhuldad. Låg ofta i mammas knä medan hon drog fingrarna över mitt ansikte och genom håret. Även som vuxen. Innan hon gick bort. O min styvfar skulle dödat för oss barn. Hans ögon glödde när vi berättade om oförätter vi känt oss utsatta för. Han höll våra händer hårt på promenaderna. Vid min första fylla bäddade han ned mig, ställde fram en Treo, vatten och en hink. Dagen efter fick jag utegångsförbud. Samtidigt som han kramade mig hårt sa han: "Vi var så oroliga." 

Jag har försökt leva så som mina föräldrar uppfostrade mig till att vara. En bra människa. En älskvärd människa. Ack så många gånger jag sabbat det. Men jag försöker. Med åldern har jag blivit bättre på det. Och jag tycker det är gott nog. 

Om du är nybliven förälder och vill ha ett råd när ungen aldrig tystnar? Behåll lugnet. Lägg ifrån dig barnet ett tag. Mjukt och försiktigt. Gå in i ett annat rum. Ta fram mobilen. Googla fram bloopersklippet med SVT:s Rickard Palm. Titta på det två minuter långa klippet. Skratta dig fördärvad och gå sen in och krama den lille. Fylld av ny energi. Det hjälper. Jag lovar. 



Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Jag testar tandblekning

Whitening-tandkräm och tuggummi med whitening-effekt. Ja, det är väl så långt min strävan efter ett bländande leende tagit sig. Att lägga pengar på en tandblekning hos tandläkare har inte funnits i mina tankar. Men så för ett år sen, på Daniells fest , vann jag ett presentkort på tandblekning hos Ali på Tandvårdscentrum. Nu tog jag mig i kragen och bokade en tid.                          Ali Moazzez är chef och tandläkare på Tandläkarcentrum i Linköping. Se vilket vitt leende!                                Vi började med att gjuta formar. Skenorna som jag sen får ska fyllas med blekmedel och placeras på över- och underkäken. När jag sover.  Först överkäken. Sen underkäken. Det tar en minut för geggan att stelna. Sen lirkar dom loss skenan.  Som ni ser är man ju ingen snygging när gjutningen görs. Men oj så vita tänder jag kommer få! Lika vita som Alis tänker jag. Men inte lika vita som Ross i Vänner. Ni kommer självklart få se före- och efterbilder. Men det bli

Blåklint i isbit

På fälten runt vårt hus växer raps och lin. Rapsens gula färg har sedan länge försvunnit och linens blå kronblad yr runt i vinden. Men i dikeskanten växer vår landskapsblomma Blåklint. Den står i full blom och då får man passa på. Jag gör isbitar på löpande band. Till bröllopet. Ja, vi ska gifta oss! Nyp av blommorna med en bit stjälk. Välj de lite större blommorna.  Lägg i blommorna. Fyll med vatten och tryck ned blommorna, som har en tendens att flyta upp. Det går också att fylla upp med hälften vatten och låta blomman frysa fast på botten innan man fyller på resten av vattnet, men det tar längre tid.  De här ska användas som dekoration runt bubbelflaskor till välkomstdrinken. I det lilla bor det vackra, sa en klok man en gång (Ernst K).

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara. I dagarna två har jag vistats på det här slottet... Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet. Här sägs det spöka.                                                                   Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det... Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet.