Fortsätt till huvudinnehåll

Julgodis - gott eller?

Över lag är jag skeptisk till godis man gör själv. Jag föredrar kemiska colaflaskor, cocosprickar och rabarberstänger om det nu ska ätas smågodis. Men just dessa godisar är gudomligt goda. Mozartkulor. Nougat som bäddas in i ett tunt lager mandelmassa. De doppas sedan i smält choklad och avslutningsvis pimpas dom med kulor eller annat krimskrams. Hur är det med dig? Gillar du hemmagjort godis?

Nougatkvadrat 1x1 cm rullas in i marsipan.

Guldpärlor som blev över när 24Corren julpysslade.


Kommentarer

  1. Julgodis är överskattat. Men förra året gjorde jag ändå fem sorter. I år blir det KANSKE en, Rocky Road (nötfri sådan), för den är så enkel att man orkar bry sig! :-)

    SvaraRadera
  2. Leilas Cornflakescrisp kan man döda för.
    Jag provade även att göra egen wienernougat i år och den var över förväntan. De smakade precis som de vackert silverpappersinslagna som finns i affären. Det var Monika Ahlbergs recept jag använde.
    Men det är ju inte så att jag gör hemmagjort godis till vardags. Det får absolut räcka en gång om året!!

    Resterade månader blir det köpegott i alla former och färger. Mums :)

    //Kicki

    SvaraRadera
  3. Jag är inte så pysslig av mig. Har kokat knäck i år. Två sorter. Kokos och lakrits. Kan verkligen rekommendera den sistnämnda.

    SvaraRadera
  4. jag älskar de ljusa bloggarna!!!!!!
    kram ullis

    SvaraRadera
  5. Jodå, jag är en sucker för hemgjort godis. Det är kul att pillerilla med både knäck och kola. Mozartkulor gjorde jag ett år och dem blev riktigt goda. Rocky Road är en favorit som görs varje år.
    Julgodis är skoj att fixa med, lägga i små söta askar och ge bort för allt som jag gör är kanske inte så bra att äta. ;)

    Trevlig fjärde advent!

    SvaraRadera
  6. Förr när barnen var små koka jag knäck och kola. Gjorde knäck förra året men sirapen smakar annorlunda här så de blev inte så goda.

    Sv: jo det funka med Ricotta och den kosta bara 21 kr :)

    SvaraRadera
  7. Jag ska göra dammsugare och mozartkulor.
    Pepparkakor och pepparkakshus.
    Kanske gör jag de där bountybollarna alla bloggar om.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Jag testar tandblekning

Whitening-tandkräm och tuggummi med whitening-effekt. Ja, det är väl så långt min strävan efter ett bländande leende tagit sig. Att lägga pengar på en tandblekning hos tandläkare har inte funnits i mina tankar. Men så för ett år sen, på Daniells fest , vann jag ett presentkort på tandblekning hos Ali på Tandvårdscentrum. Nu tog jag mig i kragen och bokade en tid.                          Ali Moazzez är chef och tandläkare på Tandläkarcentrum i Linköping. Se vilket vitt leende!                                Vi började med att gjuta formar. Skenorna som jag sen får ska fyllas med blekmedel och placeras på över- och underkäken. När jag sover.  Först överkäken. Sen underkäken. Det tar en minut för geggan att stelna. Sen lirkar dom loss skenan.  Som ni ser är man ju ingen snygging när gjutningen görs. Men oj så vita tänder jag kommer få! Lika vita som Alis tänker jag. Men inte lika vita som Ross i Vänner. Ni kommer självklart få se före- och efterbilder. Men det bli

Blåklint i isbit

På fälten runt vårt hus växer raps och lin. Rapsens gula färg har sedan länge försvunnit och linens blå kronblad yr runt i vinden. Men i dikeskanten växer vår landskapsblomma Blåklint. Den står i full blom och då får man passa på. Jag gör isbitar på löpande band. Till bröllopet. Ja, vi ska gifta oss! Nyp av blommorna med en bit stjälk. Välj de lite större blommorna.  Lägg i blommorna. Fyll med vatten och tryck ned blommorna, som har en tendens att flyta upp. Det går också att fylla upp med hälften vatten och låta blomman frysa fast på botten innan man fyller på resten av vattnet, men det tar längre tid.  De här ska användas som dekoration runt bubbelflaskor till välkomstdrinken. I det lilla bor det vackra, sa en klok man en gång (Ernst K).

Spöket på Husby säteri

En redig människa tror inte på spöken. Och jag är en redig människa. Men jag tror nog på spöken trots allt. Jag har liksom många andra förklarat udda händelser med att det är hjärnan eller omgivningen som spelat mig ett spratt. Men sen händer det där som är så udda att det inte går att förklara. I dagarna två har jag vistats på det här slottet... Det heter Husby säteri och ligger i slutet på en grusväg du svänger av på efter att du passerat Mogata. Vid slätbakens strand. I den östgötska skärgården. Varje sommar har jag passerat godset på min väg till mina somrars paradis i Bottna, som också ligger vid vattnet. Ett par mil från säteriet. Här sägs det spöka.                                                                   Godsherren som här sitter i ett samtal med Correns fotochef berättade om hur han och hans fru köpte hela rasket för ett par år sedan. "Det går bra nu", tänkte jag när han sa det... Hur som helst. Huset byggdes upp efter en brand på 1700-talet.